Curiozitati
   

Pagina 1


- Floarea cea mai aromata este cactusul american. Mirosul sau se simte la o distanta de 1 km.

- Mamiferul cu urechile cele mai mari este elefantul african ; suprafata totala a urechilor sale este de 8 metri patrati.
- Doctorul Merry Delabost ,medicul-sef al inchisorii de la Bonne-Nouvelle,din Rouen,este cel ce a inventat dusul,prin 1872,pentru a permite detinutilor sa aiba o mai buna igiena corporala.Era vorba de dusuri colective,dar sistemul de jetare a apei era individual.
- Cand se simte amenintat de vreun dusman,ornitorincul ,mamifer ce traieste in Australia ,se scufunda rapid in apa,unde poate ramane nemiscat peste 10 minute,fara sa respire.
- Sugativa a fost descoperita in Anglia in 1863 ,dintr-o intamplare,un muncitor uitand sa adauge clei in cazanul cu hartie cruda.
- Turul Frantei la ciclism,creat de catre Henry Desgranges,lua start pentru prima oara pe 1 iulie 1903.Continea 6 etape si doar 20 de concurenti au reusit sa treaca linia de sosire,din cei 60 inscrisi.
- Cel mai vechi dictionar cunoscut dateaza din anul 600 i.Ch. Gasit in Mesopotamia,e scris in akadiana,limba folosita de asirieni si de babilonieni.

- Girafa este animalul terestru cu talia cea mai inalta ; poate atinge 6 m in inaltime.
- Prima pudra de cacao fusese fabricata pentru prima oara de catre olandezul Coenraad Johannes Van Houten ,la Amsterdam,in 1828.
- Singura pasare din lume ce canta si in timpul zborului este ciocarlia.In zborurile ei aproape verticale ,te incanta cu trilurile asemanatoare unei soprane de coloratura.
- Baikalul este cel mai adanc lac de pe glob(1742 m ) si cu cel mai mare volum de apa dulce (23 000 km cubi ). El se afla in Siberia.
- In anul 1480,William Caxton publica primul dictionar bilingv englez-francez pentru "turisti".Continea 36 de pagini.
- Zaharina a fost descoperita de americanul Constantin Fahlberg,care lucra sub indrumarea profesorului Ira Remsen la Universitatea John Hopkins din Baltimore.El publica rezultatul muncii sale pe 27 februarie 1879.

Home Up

 

 

 
 
 
 
 
 
 


Back