Curiozitati
   

Pagina 3


- Ce s-ar intampla daca gheturile s-ar topi?
In cazul topirii gheturilor planetei, care contin aproximativ 25 milioane de km cubi de apa, nivelul marilor si al oceanelor ar creste cu aproximativ 60 de metri si toate orasele aflate pe tarmuri s-ar scufunda.

- Ghetarul Quarayaq, din Groenlanda, poate parcurge pe zi, intre 20 si 24 m, fiind astfel cel mai rapid ghetar din lume.Ghetarii de munte sunt mult mai lenti.
- Situat la 11 034 m, Groapa Marianelor din Oceanul Pacific este cel mai adanc punct oceanic.O bila din otel cu o masa de 1 kg aruncata in apa deasupra acestui punct face mai mult de o ora pentru a ajunge la fund.
- Marea Bariera de Corali se desfasoara in larg pe aproximativ 2 500 km si urmeaza conturul tarmurilor din zona Queensland.Este separata printr-un senal a carui latime variaza intre 25 si 600 km de Australia si in total Marea Bariera acopera o suprafata de aproximativ 210 000 km patrati.
- Situata in mijlocul desertului Iudeea, Marea Moarta este cea mai sarata din lume, avand intre 288g si 325g de sare/litru de apa(in comparatie cu apa de mare care contine in medie 35g.Marea Moarta este atat de sarata, incat nici un peste nu poate trai in ea.
- Situata pe un afluent al fluviului Orinoco din Venezuela, cascada Angel atinge inaltimea de aproximativ 1 000 m, fiind cu mult mai inalta decat cascada Victoria de pe Zambezi(Africa) de 108m sau cascada Niagara din Statele Unite ale Americii, de aproximativ 50 m.

- Lacul Baikal din Siberia atinge adancimea maxima de 1620 m si se intinde pe o suprafata de 31 500 km patrati, fiind astfel cel mai adanc de pe planeta.Cu toate acestea, el nu este si cel mai mare;locul intai este ocupat de Lacul Superior situat intre Canada si Statele Unite(82 700 km patrati).

- Punct culminant al masivului Himalaya, varful Everest din Asia atinge 8846m (conform unor calcule recente).Acesta depaseste cu 235m, al doilea varf al lumii, K2, situat tot in Himalaya.

- Situat la o altitudine de aproape 3 600 m, pe intinsele podisuri ale Boliviei, desertul Salar din Uyuni este cel mai mare desert de sare, intinzandu-se pe 10 000 km patrati.
- Liliacul-vampir traieste din Mexic pana in Paraguay. Se hraneste cu sangele unor animale. Ataca noaptea victimele, animalele si oamenii, provocandu-le rani. Actioneaza foarte repede, incat omul nici nu sesizeaza momentul muscturii. Incisivii si canini ii permit sa faca o gaura mica in pielea viectimelor prin care ii suge sangele.
-
-


Home Up

 

 

 
 
 
 
 
 
 


Back