Stiati ca... ?
   

Pagina 2

 

... inventatorul pianului este italianul Bartolomeo Cristofori,care in 1698 a creat un prim "cembalo a martelletti" (clavecin cu ciocanele ),apoi,spre 1710,primul sau pianoforte,din care si azi se mai pastreaza un exemplar datand din 1720,la Metropolitan Museum din New York ?

... cea mai mare pasare este strutul din Africa,ce poate atinge 2,40 m in inaltime,cantarind pana la 150 kg ?

... circulatia pe dreapta in Europa a fost impusa in 1807 de Napoleon I,ca represalii impotriva englezilor,care introdusesera blocada continentala si care circulau pe dreapta ?

... cea mai mare scoica de pe planeta este tridacna,din Marea Bariera de corali,scoica avand pana la 1,5 m lungime si 300 kg greutate ? Pescarii filipinezi o denumesc "carapacea mortii ",deoarece poate reteza cu valvele ei piciorul sau bratul unui om.

... Anual,in lume mor 50.000 de persoane muscate de serpi (30.000 dintre acestea in India).

... Jumatate din locuitorii Marocului sunt analfabeti.

... Pe linga faptul ca este enervant, sforaitul provoaca o distrugere a celulelor nervoase. Un studiu facut intr-o clinica din Frankfurt arata ca persoanele care sforaie obtin rezultate mai putin bune la testele de rapiditate, de coordonare vizuala si de inteligenta. Problema nu este insa de nerezolvat: printr-o interventie cu laser se pot elimina tesuturi din cavitatea bucala si nazala, ceea ce ii va permite pacientului sa respire mai bine si deci sa nu mai sforaie

.... CAFEAUA
Substanta de origine vegetala, cafeina se gaseste intre 50 si 150 mg la o ceasca (6-10cl). Daca este consumata in cantitati rezonabile, este un euforizant (tonic cardiac, stimulant al sistemului nervos).
Prezenti intr-o proportie mai mica, taninii din cafea sunt diferiti de cei ai ceaiului. Au un rol antioxidant, dar nu previn maladiile cardiovasculare. Cafeina are un efect usor antalgic (impotriva durerii) si este la fel de eficace ca paracetamolul. Se recomanda a se consuma in cazul durerilor de cap.
Efectele secundare ale cafelei sunt legate de excesul de cafeina: intestin iritat, palpitatii, insomnie. Este indicat sa consumati doua cesti de cafea pe zi, dupa fiecare masa principala, pentru a facilita digestia, dar nu mai mult de patru.

... CEAIUL
In cantitate moderata, ceaiul contine, de asemenea, cafeia numita "teina" (intre 35-80 mg la o ceasca). Efectele teinei sunt in parte anihilate de taninii prezenti in ceai. Si ceaiul are un rol stimulativ, dar pentru aceasta trebuie consumat in cantitatii mult mai mari.
Pentru actiune preventiva, consumati ceai.
Continute in tanini, flavonoidele sunt substante antioxidante care previn imbatrinirea si joaca un rol important in prevenirea maladiilor cardiovasculare. Ceaiul verde contine o cantitate mai mare de flavonoide decit ceaiul negru. Daca ceaiul este infuzat un timp mai indelungat, se elibereaza mai multi tanini in apa, blocind astfel teina.
Efecte secundare, la egalitate.
Absorbiti in cantitati foarte mari, taninii blocheaza absortia fierului de catre organism, ducind la anemie. De asemenea, apar pete pe dinti. Efectele unui exces de teina sunt aceleasi cu ale cafelei. Nu consumati mai mult de un litru de ceai pe zi.

|1| |2| |3|

Home Up

 

 

 
 
 
 
 
 
 


Back