Povestiri pt copii
   

 

 

Din Almanahul 2003 (Iisus Biruitorul)

Maria si sora sa

Maria nu voia sa o ajute niciodata pe sora sa se de imbrace dimineata. Din aceasta pricina, nu o data se isca cearta si chiar hartuiala. Vazand acest lucru, intr-o dimineata, mama zise copilelor: "Auziti fetelor, vreau sa va spun o poveste, insa, mai intai, sa faceti amandoua ordine prin camere".
Numaidecat lucrul incepu cu multa barbatie si voiosie. In putin timp, camerele erau curate si in cea mai buna randuiala. Apoi, venind amandoua langa mama, aceasta le povesti: "Degetul aratator a avut odata pe el un inel de aur, impodobit cu pietre scumpe. Din pricina aceasta, se inganfa si nu mai voi sa ajute la scris pe degetul cel gros si pe cel din mijloc, cu toate ca numai trei puteau tine condeiul, pentru a scrie. Aratatorul impodobit, mandru si lenes, nevrand sa mai lucreze, aduse o mare mahnire celorlalte, care erau si ele impiedicate de a mai lucra . Atunci ele ii zisera : < Vei avea odata si tu nevoie de noi, dar atunci nici noi nu te vom ajuta pe tine! >.
Dupa putina vreme, degetul aratator voi sa culeaga o floare, dar celelalte nu-l sprijinira, asa ca trebui sa lase floarea in pace, caci singur nu putea face nimic. Voind sa culeaga cirese dintr-un pom, pati la fel. Atunci, vazand ca nu mai poate face nimic fara ajutorul celorlalte degete, ca nu poate trai singur, fara sa lucreze si sa ajute pe altii, ii paru rau ca sa purtat asa urat si, de-aici inainte, a fost cel mai bun tovaras si frate. "
Maria si sora ei au inteles , asa cum orice copil mai mic sau mai mare intelege, ca daca suntem uniti, impreuna, totdeauna treaba va merge bine si cu folos.

Sus

Unde este Dumnezeu?

- Asculta-ma, Toma! Iti dau 100.000 de lei, daca imi poti spune unde este Dumnezeu...
Asa spuse un necredincios unui baietel credincios, care era binecrescut de o mama cu adevarat crestina.
- Si eu, domnule, raspunse indata copilul, va dau 200.000 lei daca puteti sa imi spuneti unde nu este Dumnezeu!
Omul, rusinat de credinta si raspunsul acestui copil tacu rusinat si-si vazu de drum.

Sus

Destinderi patericale

Avva Macarie acea un caine care il urma peste tot cu fidelitate. Intr-o zi, in timp ce inainta in desert, a fost ajuns din urma de un taran, care i s-a plans:
- Avva, azi dimineata, cainele tau mi-a mancat o gaina!
- Frate, bine ca mi-ai zis, ii spuse batranul, caci in seara aceasta n-am sa-i mai dau nimic de mancare...

Sus

* * *

Intr-o zi, pe cand fratele Gheorghe ingrijea de vacile manastirii, staretul isi facea plimbarea obisnuita. Neputand sa se abtina, fratele Gheorghe il intreba:
- Parinte Staret, va plac vacile mele?
In loc de laudele asteptate, si pe buna dreptate meritate de fratele, Parintele Staret ii raspunse:
- Frate, aici la manastire, nu exista "al meu" sau "al tau". Aici totul este de obste!
Intr-o alta zi , pe cand fratele Gheorghe era tot la vaci, a avut loc aceeasi intalnire. Staretul , vazandu-l pe frate cam plouat si vrand sa-l mangaie, intreba cel dintai:
- Ce mai faci frate Gheorghe?
- D'apoi, Parinte Staret, ma doare capu' nostru ! ...
Acesta fu raspunsul fratelui care poate ca si acuma mai paste vacile manastirii cu pricina...
Sus

Dragoste de mama

O tanara domnisoara s-a intors acasa intr-o dupa-amiaza. Avusese o zi grea, cu multe probleme si acum era obosita si suparata. Mama ei, femeie in varsta, s-a grabit sa-i iasa in intampinare. S-au asezat impreuna la masa, dar, ca orice mama, a vazut de indata, tristetea din sufletul fetei si a cautat sa o linisteasca.
- Mai lasa-ma in pace, mama! Crezi ca toate se pot rezolva cu una cu doua? Nici nu sti despre ce-i vorba.
- Dar imi poti povesti - i-a raspuns, cu rabdare, mama. Poate te-as putea ajuta...
- Cu ce sa ma ajuti, cu sfaturi? M-am saturat de atatea intrebari si sfaturi. Lasa-ma in pace! - a mai strigat tanara fata si a plecat in graba, trantind usa.
Spre seara, cand s-a mai linistit, cand si-a dat seama de greseala ei, de supararea pe care i-o pricinuise , cu siguranta, mamei, s-a intors. Acasa insa si-a gasit mama asteptand in fotoliul din fata ferestrei, cu capul in piept, parca ar fi adormit.
Dar ea murise, murise de inima chiar in dupa-amiaza aceea. Zadarnice au fost lacrimile ce au urmat , zadarnica a fost toata durerea fetei. Mama murise si ultimele cuvinte pe care le auzise de la copilul ei fusesera: "Lasa-ma in pace!". Acest lucru o durea cel mai tare pe tanara fata: mama murise fara ca ea sa-i fi spus , de fapt, cat de mult o iubeste, cata nevoie are de prezenta ei , de dragostea ei - dragoste de mama.
Sus

Home Up