Poiana Blenchii
   

 

Începutul satului Poiana Blenchii, sub numele de "Poiana" se pierde în negura veacurilor trecute, înainte de anul 1500. Înaite a apartinut de Comitatul Solnicul Interior, apoi de judetul Solnok Dabaca dupa 1920 de judetul Somes, iar din 1968 de judetul Sãlaj.

Comuna Poiana Blenchii este asezatã la extremitatea rãsãriteanã a judetului Sãlaj, la 5 Km de valea Somesului, pe soseaua Galgãu - Targu Lãpus, la o distantã de 100 Km de resedinta judetului, orasul Zalãu si la 25 de Km depãrtare de orasul Dej si de orasul Targu Lãpus, care sunt cele mai apropiate orase. La aproximativ 47,5º latitudine nordicã si aproximativ 23,8º longitudine esticã

Dupã cucerirea Daciei de cãtre armata romanã sub împaratul Traian, teritoriul acestei comune a fost sub stãpanirea "Dacilor liberi", armata romanã nu a intrat aici decat în eventuale incursiuni.

La început satul Poiana Blenchii nu a fost pe locul actual ci de aici spre sud-est la o distantã de aproximativ 5-6 Km pe Valea Porcului la locul numit "La meri pe vale" . Acolo, într-o poiana înconjuratã de pãduri seculare, în mijlocul codrilor unde cu greu se putea gãsi si pãtrunde, afost prima aseyare a satului.

Dealurile între care a fost si este asezat satul Poiana Blenchii sunt derivatii din muntii Tiblesului si dealurile Brezei care vin pana la Somes, de aceea prin configuratia geograficã si locuitorii cu toate obiceiurile lor au apartinut în trecut de "Tara Lãpusului".

Dupa cea mai recentã împãrtire administrativã a tãrii, din 1968 apartine de judetul Sãlaj si este centru de comunã cu satele apartinãtoare: Gostila , Fãlcusa si Mãgura.

Satul Poiana Blenchii este asezat la confluenta a trei raulete care vin dinspre Gostila, Fãlcusa si Baba si poarta numele acestora: "Valea Gostilii", "Valea Fãlcusii" si "Valea Babii" sau "Valea Cheiului" deoarece trece prin Cheile Babei aflate la iesirea din Poiana Blenchii spre Targu Lãpus.

Home Up