Poiana Blenchii
   

 

Portul - în trecut era la fel cu cel din pãrtile Lãpusului si Maramuresului. Tot portul, toata îmbrãcãmintea atât la femei cat si la bãrbati erau facute în casã , din pânzã de cânepã si de in, sau de lânã de oaie si era foarte simplã.
Bãrbatii purtau pe cap cãciulã de oaie sau de miel (ori pãlarie neagrã sau de paie cu bor întors) si cãmasã si izmene de cânepã.
Cãmasa era fãrã nasturi, legatã la gât cu snur, iar manecile largi, fãrã pumnusei. Peste ele aveau cioareci de pãnurã albã si o scurtã pãnurã surã, iar peste toate se purta un suman de pãnurã albã cusut la îmbinãri cu snur albastru ori rosu, sau suman negru cernit cu scoarta de arin.
Iarna se purta peste cãmasã si un pieptar de piele de oaie cu deschizãturã în fatã. În picioare opinci în care încãltau obiele de pãnurã groasã si nojite de piele.
Femeile purtau pe cap o broboadã de pânzã albã, cãmasã cusutã cu motive mai mult alb, negru - la piept si la mâneci. Cãtrinte colorate mai mult în rosu si negru si poale albe de cânepã.
Fetele purtau numai o cãtrintã in fatã, iar nevestele purtau cãtrintã si în fatã si in spate, iar peste acestea se purta un pieptar cât se poate de înflorat , cu deschizãturã într-o parte. O scurtã de pãnurã si peste tot sumanul ca si bãrbatii, dar cu un croi deosebit, mai frumos , cu mai multe cline. Dealtfel toata îmbrãcãmintea la femei era mai ajustatã, mai înfloratã si mai cu gust.
În picioare femeile se încãltau cu opinci, iar peste obiele înfãsurate aveau ate negre împletite mãiestrit si mai late, ceea ce dãdeau un aspect mai frumos.
Asa era îmbrãcãmintea înainte de secolul al XX-lea. Dupã aceasta a început a se împestrita, au adus modele si din alte pãrti in special din valea Chioarului, unde se purtau bãrbatii cu izmene largi, cãmase cu pumnusei cusuti cu snur alb, la fel cu guler cusut cu alb si cu nasturi. In picioare cizme sau ghete.

Locuintele -

Lãzile de zestre -

Obiceiuri si datini -

Home Up