Poiana Blenchii
   

 

Zapoziile cu Sura Pintii

In apropierea vechii vechii vetre a satului Poiana, pe Valea Porcului se gaseste locul numit "Zapoziile", unde intr-o stanca este o mare scobitura caruia i se spune "Sura Pintii". Aici spune legenda ca-si adapostea Pintea Viteazul calul cand venea la sfat de taina cu oamenii sai din Poiana. De la sura mai sus pe stanca este o scobitura mai mica, mai greu accesibila, careia i se spune "Casa Pintii", caci acolo se ascundea Pintea Viteazul ca sa nu fie gasit de dusmani.

Cheile Babei

Este un mic defileu de 2 km intre Poiana Blenchii si Baba unde ne incanta frumoasele privelisti ale naturii, unde paraul de-a lungul a mii si mii de ani, si-a sapat cu rabdare albia printre stanci prapastioase de calcar, formand un loc de trecere intre bazinul Somesului si al Lapusului. Aici sunt "Varastinile"sau gropile in care se arde varul, si care noaptea iti lasa o imagine de neuitat.

Gura zmeului

La intrarea in chei este o pestera in stanca calcaroasa destul de greu accesibila numita "Gura Zmeului". Pestera, in care nu au intrat pana acum decat copii cu lumanari, si doar la cca 50m, daca ar fi explorata temeinic, ar putea rezerva multe surprize.
De aceasta pestera este legata o legenda care spune ca in vechime, aici locuia un zmeu care iesea la drum si bea apa din "Bulbuc", un izvor care este asezat chiar la poalele stancii in care este scobita pestera. Acel zmeu avea obiceiul sa rapeasca fete si femei frumoase. Multe fecioare frumoase, in pragul maritisului, au cazut victime acestei matahale, pana cand un flacau voinic, pe nume Gheorghe, sa incumetat sa lupte cu zmeul ca sa-si scape fata iubita. Lupta a fost grea si lunga, dar pana la urma, flacaul a reusit sa invinga zmeul, ranindul de moarte. Atunci zmeul sa retras in pestera si de atunci nu sa mai aratat.

Biserica de lemn din Magura

 

Cabana 'CHEILE BABEI'

 

Home Up